Ανησυχία για την πολιτική απορρήτου της GoogleΑντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η νέα πολιτική απορρήτου που έθεσε σε ισχύ η Google τον περασμένο Μάρτιο, αγνοώντας την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναστείλει την εφαρμογή της. Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι νέοι κανόνες παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο, ενώ το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα με συμβουλές προς τους χρήστες.


Η νέα πολιτική απορρήτου της Google - που ισχύει από την 1η Μαρτίου - επιτρέπει την συλλογή προσωπικών δεδομένων δισεκατομμυρίων χρηστών από όλες τις πλατφόρμες της εταιρείας (Google Search, Gmail, YouTube, Blogger κ.λπ.).
Η Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βίβιαν Ρέντινγκ εξέφρασε τον περασμένο μήνα την ανησυχία της ότι οι κανόνες απορρήτου της Google παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
«Δεν παίζουμε εδώ πέρα. Ο τερματισμός της ιδιωτικότητας ενός ανθρώπου πρέπει να γίνεται με πλήρη γνώση του και όχι στα μουλωχτά», τόνισε η κ. Ρέντινγκ.
Πανευρωπαϊκή έρευνα και μηνύσεις
Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Γαλλίας (CNIL), η οποία διεξάγει πανευρωπαϊκή έρευνα για το θέμα, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδωσε - στα μέσα Μαρτίου - τρεις εβδομάδες προθεσμία στην Google για να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τη νέα πολιτική απορρήτου που εφαρμόζει.
Σε επιστολή που απέστειλε στις 16 Μαρτίου προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google Λάρι Πέιτζ, η CNIL ζητά από την αμερικανική εταιρεία να εξηγήσει τι κάνει με τα δεδομένα των χρηστών που συλλέγει, για πόσο χρονικό διάστημα τα αποθηκεύει και κατά πόσον οι πρακτικές που ακολουθεί είναι νόμιμες.
Παράλληλα, ρωτά την Google αν συσχετίζει τα δεδομένα των χρηστών με την πραγματική τους ταυτότητα – αν δηλαδή μπορεί όποιος έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο των αναζητήσεων και στις προτιμήσεις ενός χρήστη, να βρει σε ποιο πρόσωπο ανήκουν.
Η γαλλική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ρωτά, ακόμη, την Google αν εντοπίζει την γεωγραφική θέση των κατόχων κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούν τις χαρτογραφικές της υπηρεσίες (Google Maps κ.ά.) ή την μηχανή αναζήτησης της Google.
Επίσης, ζητά να μάθει αν η εταιρεία συλλέγει πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στα τηλέφωνα των χρηστών, όπως οι «επαφές» στο βιβλίο διευθύνσεων.
Η νέα πολιτική απορρήτου έχει προκαλέσει την μήνιν αρκετών πελατών της. Ήδη τουλάχιστον τέσσερις χρήστες - στις ΗΠΑ και στην Βρετανία - έχουν υποβάλει μηνύσεις εναντίον της εταιρείας, κάνοντας λόγο για «σημαντική παραβίαση της ιδιωτικότητας».
Συμβουλές προς τους έλληνες χρήστες
Με αφορμή την συζήτηση που πυροδότησε η εφαρμογή της πολιτικής απορρήτου της Google, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου εφιστά την προσοχή στους έλληνες χρήστες, ζητώντας τους να κατανοήσουν την έννοια των όρων «privacy» (ιδιωτικότητα) και «terms» («όροι»), οι οποίοι «αποτελούν το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα κατά την εγγραφή μας σε οποιαδήποτε υπηρεσία».
Όπως σημειώνει το Κέντρο στο ενημερωτικό του σημείωμα, «όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με αναδυόμενα κουτάκια που αναγράφουν ένα κείμενο σαν το παρακάτω: ‘’Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου’’. Όμως, οι περισσότεροι από εμάς προσπερνούμε τις σελίδες αυτές με τους, αρκετές φορές, πυκνογραμμένους και δυσνόητους όρους, και ‘’κλικάρουμε’’ αμέσως το αντίστοιχο κουτάκι. Ωστόσο, αυτά ‘’τα ψιλά γράμματα’’ είναι αυτά που πρέπει να προσέχουμε».
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συνέταξε τις ακόλουθες ερωτήσεις και απαντήσεις, προκειμένου να διευκολύνει τους χρήστες να κατανοήσουν με σαφήνεια το περιεχόμενο της πολιτικής απορρήτου που εφαρμόζουν οι ιστότοποι που επισκέπτονται και να αποφασίσουν αν θα συναινέσουν ή όχι σε αυτή.
- Τι είναι η Πολιτική Απορρήτου (Privacy Policy);
Πρόκειται για κείμενο στο οποίο ένας ιστοχώρος δηλώνει ποια δεδομένα των επισκεπτών του συλλέγονται και με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται. Επίσης, αναφέρει πώς ο ιστοχώρος διαχειρίζεται τα δεδομένα αυτά, για παράδειγμα αν μεταφέρονται σε μητρική ή θυγατρική εταιρεία ή αν δίνονται σε τρίτους. Επιπλέον, διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίους συλλέγει τα στοιχεία των χρηστών και τις επιλογές που προσφέρει για ενημέρωση ενός συγκεκριμένου χρήστη σχετικά με τα στοιχεία που έχει συλλέξει, π.χ. εάν δίδεται η δυνατότητα πρόσβασης στα συλλεχθέντα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά συλλέγονται για να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους χρήστες, και αφορούν τόσο βασικά στοιχεία, όπως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή η γλώσσα, όσο και πιο σύνθετα, όπως π.χ. οι διαφημίσεις που ‘επισκέπτονται’ οι χρήστες.
- Τι είναι οι όροι χρήσης (Terms and conditions);
Οι όροι χρήσης μας ενημερώνουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας σε έναν ιστοχώρο, αλλά και την πολιτική των διαχειριστών της σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα, τα πνευματικά δικαιώματα κ.ά. Έτσι, π.χ., σε πολλούς δημοφιλείς ιστοχώρους, όπως το YouTube ή το Facebook, οι όροι χρήσης αναφέρουν ευκρινώς ότι απαγορεύεται η χρήση τους από ανήλικους κάτω των 13 ετών, ή ότι πρέπει πάντα να δίδονται αληθή στοιχεία (όπως η ακριβής ημερομηνία γέννησης). Οι όροι χρήσης αφορούν σε μεγάλο βαθμό στο πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν χρησιμοποιούμε έναν ιστοχώρο: δεν μπορούμε να δημοσιεύουμε πληροφορίες που καταπατούν τα δικαιώματα τρίτων ή των οποίων δεν κατέχουμε πνευματικά δικαιώματα, δεν πρέπει αναρτούμε υλικό με ρατσιστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο ή που σχετίζεται με πορνογραφία, δεν πρέπει να παρενοχλούμε άλλους χρήστες, κ.λπ. Επίσης οι περισσότεροι ιστοχώροι διαφυλάττουν μέσα από τους όρους χρήσης τα πνευματικά τους δικαιώματα σχετικά με τη χρήση του λογισμικού και των υπηρεσιών που παρέχουν, και ενημερώνουν για τις ευθύνες τους - ή την αποποίηση ευθυνών - σε σχέση με τις υπηρεσίες αυτές.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου προσθέτει ότι οι ιστοχώροι ενδέχεται να τροποποιούν την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης. Γι’ αυτό, είναι καλό να ανατρέχουμε στα κείμενα αυτά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς συναινούμε και σε όλες αυτές τις τροποποιήσεις.
Τέλος - σημειώνει το Κέντρο - πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα παραπάνω κείμενα ως ένα ηλεκτρονικό συμβόλαιο στο οποίο βάζουμε την υπογραφή μας.


http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4708128