Τι τρώμε και πώς παράγεται; Τρόφιμα Α.Ε. (Ντοκιμαντέρ Ελληνικοί υπότιτλοι)


Τι τρώμε και πώς παράγεται; Μια αποκαλυπτική ματιά στις πρακτικές των αμερικανικών εταιρειών που ελέγχουν τη βιομηχανία τροφίμων.

Το ντοκιμαντέρ «Τροφή, Α.Ε.» (Food, Inc. - 2008) από τον βραβευμένο με Emmy σκηνοθέτη Ρόμπερτ Κένερ, αποτελεί μια καταγραφή της νομικής και οικονομικής ισχύος που έχουν στην οικονομία της Αμερικής οι μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων, καθώς και μια μαρτυρία για την επιβλαβή επίδρασή τους στην υγεία όσων εργάζονται στο στάδιο παραγωγής κι όσων τρέφονται από τα προϊόντα τους.

Η ποικιλία στα σούπερ μάρκετ είναι απατηλή καθώς όλα σχεδόν τα τρόφιμα ελέγχονται, παράγονται και διακινούνται από πολύ λίγες πολυεθνικές. Πολύ περισσότερο απατηλή, αποδεικνύεται η εικόνα της φάρμας στην εξοχή όπου σε συνθήκες υγιεινής καλλιεργούνται και παράγονται τα γεωργικά, γαλακτοκομικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται επίσης το βαθύ πλέγμα της διαπλοκής: μια μητέρα χάνει το τριών ετών υγιέστατο παιδί της μετά από μόλυνση από το μεταλλαγμένο βακτηρίδιο e-coli, μέσα σε 12 μέρες, αλλά παρά τους αγώνες της μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί νόμος που να επιτρέπει στο αρμόδιο υπουργείο το κλείσιμο μονάδων όπου εμφανίζονται επανειλημμένα κρούσματα μολυσμένων ζώων.

Αποδεικνύεται όμως ότι στις διευθυντικές θέσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών της κυβέρνησης βρίσκονται πρώην στελέχη των ίδιων, προς έλεγχο, πολυεθνικών.

Παράλληλα, σε μια επίσης ανησυχητική εξέλιξη, ο νόμος Veggie Libel απαγορεύει μέχρι και λεκτικές διατυπώσεις που μπορεί να θεωρηθούν δυσφημιστικές για την βιομηχανία τροφίμων. Ενδεικτικό της πιστής εφαρμογής της νομοθεσίας το γεγονός ότι η γνωστή παρουσιάστρια της αμερικανικής τηλεόρασης Όπρα Γουίνφρεϊ ανέφερε σε μια εκπομπή της τη φράση «δε θα ξαναφάω χάμπουργκερ μετά από αυτά που άκουσα» για να μπει σε μια δικαστική περιπέτεια που κράτησε 6 χρόνια.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ντοκιμαντέρ δέχθηκε τα πυρά των μεγάλων πολυεθνικών στον τομέα τροφίμων, καμία από οποίες δε δέχθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στους δημιουργούς του.

Αστυνομικοί «έγδυσαν» αγανακτισμένη διαδηλώτρια στη Μελβούρνη


Μία διαδηλώτρια, μέλος του κινήματος «Occupy Melbourne» βρέθηκε ξαφνικά γυμνή όταν αστυνομικοί έσκισαν με τη σκηνή που είχε πάνω της.
Τότε έκπληκτοι διαπίστωσε πως η κοπέλα δεν φορούσε ρούχα, αλλά ήταν καλυμμένη με τη σκηνή της. Οι αρχές της Αυστραλίας την άφησαν μόνο με τα εσώρουχα, και η κοπέλα φώναζε ότι αυτό δε γίνεται με τη συναίνεσή της.
 -  - 

«Γυναίκα σκότωσα τα παιδιά, έλα να πάρεις τα πτώματα»


Σοκαρισμένη η Βρετανία παρακολουθεί τη δίκη του πατέρα δολοφόνου που όχι μόνο σκότωσε εν ψυχρώ τα δύο ανήλικα παιδιά του, αλλά πήρε τηλέφωνο τη γυναίκα του και της είπε να πάει να μαζέψει τα πτώματά τους.

Το έγκλημα έγινε στις 12 Φεβρουαρίου, όταν ο αφρικανικής καταγωγής 62χρονος Τζιν Φράνσις Σέι θέλησε να εκδικηθεί την εν διαστάσει σύζυγό του, την 44χρονη Αντζούα. Έτσι το απόγευμα του Σαββάτου της 12ης Φεβρουαρίου και ενώ τα δύο ανήλικα παιδιά τους (η 8χρονη Ρεγγίνα και ο 10χρονος Ρον) βρίσκονταν στο σπίτι μαζί του, ο Τζιν τα έπιασε και τους έκοψε τον λαιμό με ένα μαχαίρι. Σύμφωνα με την Daily Mail o Τζιν θόλωσε επειδή πληροφορήθηκε ότι θα του έκαναν έξωση από το διαμέρισμά του, ενώ έξι μήνες πριν η γυναίκα του τον είχε διώξει από το σπίτι τους.

Ο Τζιν αφού σκότωσε τα δύο παιδιά τα άφησε να κείτονται νεκρά στο πάτωμα και τηλεφώνησε πρώτα στην αστυνομία και μετά στη γυναίκα του και της είπε «Σκότωσα τα παιδιά σου» μετά ξαναπήρε τις Αρχές και έκανε και ένα δεύτερο τηλεφώνημα στη γυναίκα του και της είπε «Έλα να μαζέψεις τα πτώματά τους».

Σήμερα ο Τζιν ομολόγησε τις πράξεις του και αναμένεται να του ανακοινωθεί η ποινή του την ερχόμενη Δευτέρα