10η Εντολή Επεισόδια Σκοτεινή θάλασσα

μια απο της καλύτερες σειρές που περάσαν ποτέ


δειτε ολο το επεισόδιο
στο μελλον θα ακολουθησουν και αλλα,,


Ιζαμπέλα Κογεβίνα , Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος , Ευτυχία Γιακουμή , Θόδωρος Αντωνιάδης , Βασίλης Ρίσβας , Μαίρη Χήναρη , Χρήστος Τριπόδης Σκοτεινή θάλασσα

ΘΛΙΜΜΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Παέι καιρός που κοίταζα να πέφτει ένα αστέρι
Πάει καιρός που πίστευα στις λέξεις της καρδιάς
Τώρα πια ζω νεκρός χαμένος από χέρι
Έχω χαθεί στην άβυσσο της αδυσώπητης μοναξιας

Κρατάει χρόνια αυτή η βρώμα

Ποια θα είναι η συνέχεια αυτού του σήριαλ που ζούμε τρομοκρατημένοι εδώ και ενα μιση χρόνο; Αυτό δεν είναι καθημερινότητα, δεν είναι ρουτίνα, είναι αηδία. Δεν μπορείς ούτε να έχεις τη χαρά της ρουτίνας πια. Της δικής σου καθημερινότητας, της δικής σου επανάληψης. Σε αφορούν όλα πλέον. Έχουν γίνει δικά σου όλα τα κοινωνικά βάρη. Ο αλλοδαπός στο φανάρι, ο άστεγος στο παγκάκι, οι γιατροί στα νοσοκομεία, οι συγχωνεύσεις στα σχολεία, η αξία του χρήματος που δεν έχεις καν, ο ρόλος των δημοσιογράφων, ο αριθμός των ανέργων, τα φώτα στη μισή συγγρού που τα βλέπεις ανοιχτά όλο το πρωί και δεν ξέρεις ποιον να πάρεις τηλέφωνο να τα σβήσει, όλα αυτά τουλάχιστον είναι κάθε μέρα και κάθε νύχτα στο κεφάλι σου. Ποια παγίδα ήταν τόσο μεγάλη που πέσαμε και δεν μπορούμε να δούμε καν πού είναι η τρύπα της; Από πότε η δημοκρατία δεν προσφέρει λύσεις σε αδιέξοδα; Μήπως από τότε που στην Ελλάδα μπερδέψαμε τον λαϊκισμό, τον εύκολο και απαίδευτο δρόμο, με τη δημοκρατία; Είναι τουλάχιστον κακώς παιγμένο το έργο, όχι μόνο κάκιστα γραμμένο. Όταν ακούς τον πρωθυπουργό μιας χώρας να λέει: ” Άι στο καλό” σαν άλλος μικρός μήτσος τύπου άι χάσου μυρμηγκάκι, δεν έχεις να περιμένεις πια τίποτα από τέτοιου είδους πολιτικές σάχλες. Ειλικρινά, βαρέθηκα. Ούτε το σεσουάρ για δολοφόνους δεν παίζεται τόσα χρόνια, με τους ίδιους ηθοποιούς. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον αστείο να περιμένει η “παράσταση” αυτή στην Ελλάδα  να ξανακόψει εισιτήριο. Πόσες φορές θα δει ο Έλληνας το ίδιο έργο; Δεν βαρέθηκε “το ρετιρέ” τόσα καλοκαίρια; Νόμιζω πως ήρθε η ώρα για ένα νέο φωτεινό σκηνικό, που θα στηθεί με πολύ κόπο και δυσκολία αλλά θα είναι από υλικά ακριβά. Έξάλλου, “για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή”, αν θέλουμε να γυρίσει ο ήλιος μέσα μας και να μην μας πνίξουν οι τροπικές καταιγίδες.

Φιμώνουν ΜΜΕ και Ιnternet από τον φόβο εξαγωγής της Eπανάστασης του Γιασεμιού,

Αθήνα Ποιoς φοβάται την Επανάσταση του Γιασεμιού; Από τον φόβο εξαγωγής των ιδεών που πυροδότησαν τη λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, καθεστώτα από την Κίνα ως την Τουρκία έχουν εξαπολύσει επίθεση λογοκρισίας στα ΜΜΕ και στο Ιnternet.

Στην Τουρκία περισσότερες από 9.000 ιστοσελίδες έχουν κλείσει διά νόμου. Την Παρασκευή ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες στους ιδιοκτήτες και αρχισυντάκτες τεσσάρων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. Η υπόθεση αφορά τη δημοσίευση αποσπασμάτων συζήτησης δικαστικών ανώτατου δικαστηρίου και η δίωξη στηρίζεται στις «προσβολές κυβερνητικών στελεχών».

Παράλληλα, η Τουρκία έβαλε λουκέτο σε περισσότερα από 600.000 ιστολόγια επιβάλλοντας την ολική απαγόρευση των μπλογκ που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα Blogger.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη με την αιτιολογία ότι κάποιοι μετέδιδαν «πειρατικά» ποδοσφαιρικούς αγώνες, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ χρηστών του Διαδικτύου, δημοσιογράφων και ακτιβιστικών οργανώσεων, που κάνουν λόγο για απαράδεκτη λογοκρισία.

Η πλατφόρμα Blogger της Google, που έκλεισε στην Τουρκία με δικαστική απόφαση, είναι η δημοφιλέστερη υπηρεσία δημιουργίας και φιλοξενίας ιστολογιών (μπλογκ) στον κόσμο.

Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι στην Τουρκία χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Google για να φιλοξενούν και να διαχειρίζονται τα προσωπικά τους ιστολόγια. Επίσης, 18 εκατομμύρια χρήστες του Internet από την Τουρκία επισκέπτονται κάθε μήνα αυτά τα μπλογκ.

Χιλιάδες μπλόγκερ και χρήστες του Internet αντέδρασαν οργισμένα στην απόφαση του δικαστηρίου. Η ομάδα διαμαρτυρίας στο Facebook, με τον τίτλο «Do not touch my blog» («Μην αγγίζετε το μπλογκ μου»), συγκέντρωσε μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες περίπου 9.000 μέλη. Παρόμοιες εκστρατείες διαμαρτυρίας οργανώθηκαν και από άλλους ιστότοπους και διαδόθηκαν μέσω του Twitter.

Στην Κίνα ο αμερικανικός ιστότοπος επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μπλοκάρισε την πρόσβαση σε αυτόν αφότου έγινε φορέας μιας εκστρατείας στο Internet υπέρ της δημοκρατίας, εμπνευσμένης από την Επανάσταση του Γιασεμιού στην Τυνησία.

«Επιβεβαιώνουμε ότι η πρόσβαση στον LinkedIn έχει μπλοκάρει για ορισμένους στην Κίνα. Αυτό φαίνεται ότι εντάσσεται σε μια ευρύτερη επιχείρηση λογοκρισίας, η οποία διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Κίνα και αφορά επίσης άλλους ιστότοπους» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ανι Ντέρζι, εκπρόσωπος της εταιρείας.

Μια έκκληση στο Internet, εμπνευσμένη από τα κινήματα αμφισβήτησης στον αραβικό κόσμο, καλεί τους Κινέζους σε 13 πόλεις να συγκεντρώνονται κάθε Κυριακή για να ζητούν περισσότερη κυβερνητική διαφάνεια και ελευθερία έκφρασης.


Στα δίχτυα της λογοκρισίας


Με τον Τύπο φιμωμένο και την κρατική τηλεόραση φερέφωνο του κόμματος, το Internet θα μπορούσε να γίνει η πύλη της Κίνας προς τον έξω κόσμο.

Η οικονομία των υπηρεσιών του Internet δεν σημαίνει όμως μόνο ελεύθερη αγορά, αλλά και ελεύθερη πρόσβαση στις πληροφορίες, στην επικοινωνία και στην ενημέρωση. Πώς είναι δυνατόν να αγκαλιάσει κανείς τα τεράστια οικονομικά κέρδη του Διαδικτύου γυρίζοντας την πλάτη στην άλλη όψη της παγκοσμιοποίησης;

Προσπαθώντας να λύσει το δίλημμα η κομμουνιστική Κίνα αυτοπαγιδεύτηκε στα δίχτυα της λογοκρισίας. Τα δρακόντεια μέτρα ελέγχου που επιβάλλει η λογοκρισία του κυβερνοχώρου σε εκατομμύρια κινέζους χρήστες σημαίνουν ότι το Internet είναι για την κυβέρνηση του Πεκίνου απειλή πιο σοβαρή από τις παραδοσιακές μορφές πολιτικής αντίδρασης.

Το καθεστώς επιχειρεί να ελέγξει διά νόμου τη ροή των πληροφοριών στο Διαδίκτυο για να εξασφαλίσει την επιβίωση ενός κλειστού πολιτικού συστήματος. Τα νέα μέτρα απαγορεύουν σε «οργανισμούς και ιδιώτες τη μετάδοση, τη συζήτηση και την αναπαραγωγή κρατικών μυστικών πληροφοριών στο Ιnternet».

Αλλά στην Κίνα κανένας δεν είναι βέβαιος για το τι είναι «κρατικό μυστικό» και τι δεν είναι (στη νομοθεσία ο όρος καλύπτει σχεδόν τα πάντα, από πληροφορίες για τη σοδειά ως την είδηση ενός σεισμού), και η λογοκρισία στρέφεται κατά πάντων: δημοσιογράφων, διαφωνούντων αλλά και των εκατομμυρίων Κινέζων που χρησιμοποιούν το Ιnternet.

Η Κίνα έκλεισε την πόρτα στον κόσμο με τη δημιουργία της νέας τάξης των «τοπικών λογοκριτών». Κάθε website, ιντερνετική πύλη και εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ιnternet πρέπει να προσλάβει λογοκριτές έτσι ώστε να μη δημοσιοποιείται κανένα «κρατικό μυστικό». Η νομοθεσία απαγορεύει επίσης στα κινεζικά ειδησεογραφικά websites την παραγωγή των δικών τους ειδήσεων, επιχειρώντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο στην ενημέρωση.

Η ποινή που θα πληρώσει το καθεστώς μεταφράζεται και σε οικονομικές απώλειες. Η Κίνα έχει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές Ιnternet στον κόσμο. Αναλυτές εκτιμούν ότι το 2020 περισσότεροι Κινέζοι παρά Αμερικανοί θα χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Η νέα λογοκρισία φέρνει τώρα την Κίνα σε μετωπική σύγκρουση με τους εμπορικούς της εταίρους απειλώντας την εισροή ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.

Ετσι, ένας γραφειοκρατικός πόλεμος έχει ξεσπάσει στο Πεκίνο, με τα οικονομικά υπουργεία να τάσσονται υπέρ μιας πιο χαλαρής προσέγγισης και το συντηρητικό κατεστημένο των υπηρεσιών ασφαλείας να παλεύει για σκληρές απαγορεύσεις.